Diş Plağı Nedir?

Plak; diş ve damak arasında kalan yiyecek kalıntılarının üst üste binmesi sonucu sertleşerek, yapışkan ve soluk sarı tonlarına benzeyen biyofilm görüntüsüne denmektedir.

Plak; diş ve damak arasında kalan yiyecek kalıntılarının üst üste binmesi sonucu sertleşerek, yapışkan ve soluk sarı tonlarına benzeyen biyofilm görüntüsüne denmektedir.

Diş plağı neden oluşur?
Diş plağı, ağızda yaşayan bakterilerin neden olduğu, sağlıksız olma haline yol açar. Eğer bu plaklar temizlenmezse, durum biraz daha ilerleyerek tartar oluşumuna sebep olabilir.

Dişlerin üst tabakasında oluşmaya başlayan plaklar, doktorlar tarafından beklenen ve normal kabul edilen bir durumdur. Ancak şeker ve asitle buluşan bu plaklar, bakterileri daha fazla besleyerek diş yüzeyinde tutunma düzeylerini artırır.

Plakların oluşması kaçınılmaz olsa da, günde en az 2 kez diş fırçalama ve buna ek olarak diş ipi ile günlük temizleme yapılmaz ise plak oluşumunun önüne geçilmesi zorlaşır.

Diş plağını önlemek için neler yapılmalıdır?
Plağın önlenmesi açısından yapılması gerekenler şu şekilde olmalıdır:

Etkili ve kolay tedavi için diş hekiminin 6 ayda bir ziyaret edilmesi gerekir.
Antibakteriyel florürlü diş macunları kullanılarak ağızda oluşan bakterilerin önüne geçilmelidir.
Kaliteli ve dişe uygun, sert olmayan diş fırçası ile diş fırçalanmalıdır.
Ağız çalkalama suları, hem dişi hem de diş eti iltihaplarını önleme açısından etkili olduğu için kullanılması tavsiye edilir.
Diş plağı tedavisi nasıl yapılır?
Sert ve kalıp halinde öbekleşmiş olan plağın tedavisi için mutlaka diş doktoru ya da diş hijyenistine başvurulması gerekir. Böylece kendi başımıza temizleyemeyeceğimiz plakları, ortaya çıkan bulgular ve tedavi yöntemleri ile bizlere sunabileceklerdir.

Bir sorunuz mu var?

Hemen bize ulaşın


Sağlık Rehberi